Breakdancing op de Olympische Spelen van 2024: Laten we kennismaken met India Sardjoe en Toby Tanate

De 16-jarige Nederlandse breakdancer India Sardjoe is de huidige Red Bull BC One World finals kampioen, Europees kampioen en Nederlands nationaal kampioen.

Met alle ogen gericht op het debuut van breakdancing op de Olympische Spelen 2024 als officiële Olympische sport, bezochten wij het Haags HipHop Centrum om India en haar dansmaatje Toby Tanate te spreken.

Het gesprek met Maikel Walker, een door de World Dance Federation gecertificeerd jurylid voor breakdancing, maakte ons nieuwsgierig naar meer informatie van dansers binnen de scene.

Op een belangrijk keerpunt in de breakdance sport, ontmoeten we India en Toby...

Hey India en Toby. Laten we beginnen met India te feliciteren met de Red Bull BC One World finale in New York als jongste ooit, slechts een week na het winnen van het Europees kampioenschap in Manchester. En nu kijkt iedereen natuurlijk naar jullie als de keuze voor de Olympische Spelen.

Hoe voelt het allemaal? En was dit ooit een doel toen je begon met breken?

India: Nee, ik heb het nooit gepland of gepland om wereldkampioen te worden. Vorig jaar was mijn doel om te reizen en te breken (dansen) waar ik maar kon. En door mijn reizen kreeg ik veel uitnodigingen voor battles omdat ik begon op te vallen.

Ik werd ook opgemerkt door de World Dance Sport Federation (WDSF) en deed uiteindelijk de Europese kampioenschappen waar ik mijn punten wilde opbouwen en meer betrokken wilde zijn bij deze organisatie. Het was mijn tweede WDSF-wedstrijd.

Eerst wilde ik niet naar de Europese kampioenschappen, maar nadat ik op mijn eerste WDSF-evenement in Zuid-Korea in de top 32 was geëindigd, besloot ik het te proberen. Ik wist dat ik de mogelijkheid had om me hoger te plaatsen binnen Europa.

In juli kreeg ik de wildcard toegang tot de Red Bull BC One World finals in New York. Maar dat had ik nooit zien aankomen, want mijn doel was vooral reizen en dansen. Ik ben altijd goed gepositioneerd geweest in de Nederlandse breaking scene en mijn aspiratie was om mijn dans internationaal te brengen.

Dit alles gebeurde gewoon als onderdeel van dat doel en streven.

Toby, hoe lang kennen jij en India elkaar al? Wat betekent haar succes voor jou als breker?

Want toen ik met Maikel sprak, benadrukte hij het belang van de gemeenschap om de beste dansers en de beste omgeving te bouwen.

Toby: Ik ken India al een tijdje omdat we van dezelfde kleuterschool komen. Op latere leeftijd deed ze mee aan een breaking class bij het Haags HipHop Centrum en daar hebben we elkaar echt leren kennen. We wisten toen ze zich inschreef dat ze een geweldige aanvulling zou zijn op onze danscrew, de zogenaamde 'heavy hitters'.

We zijn erg competitief in dansbattles en India paste meteen vanwege de energie die ze meebrengt. Ze is niet de grootste persoon in de kamer, maar haar energie heeft een enorme impact en ze laat je weten dat ze er is. Ze kan zich meten met de beste mensen in deze sport, ongeacht hun grootte, leeftijd of geslacht. Ik merkte haar competitieve aard al vroeg op.

Het is echt belangrijk om manieren te vinden voor de volgende generatie brekers in de sport. En dat India deel uitmaakt van onze ploeg was een belangrijke stap. Haar zien slagen maakt ons echt gelukkig en trots.

India, hoe belangrijk is de infrastructuur om je heen bij het creëren van je succes?

Is het belangrijk voor je dat je deel uitmaakt van het Haags HipHop centrum?

India: Het is grappig, want zoals Toby al zei, hij en ik kenden elkaar al van de kleuterschool, maar nu kennen we elkaar veel beter. Dansen als onderdeel van de crew verbindt ons allemaal.

Ik weet dat sommige dansers het zonder crew doen en dat is ook prima. Maar ik waardeer het echt om deel uit te maken van deze crew, omdat we samen kunnen reizen en dansen. Voor mij is het heel belangrijk dat we samen trainen, maar het is meer dan dat, want we zijn allemaal heel hecht op persoonlijk vlak. We steunen elkaar en zijn echt een familie.

Het Haags HipHop Centrum heeft mij kansen gegeven en blijft de hele breaking scene in Nederland kansen geven. Deze crew en de gemeenschap rond het Haags HipHop Centrum zijn dus heel belangrijk voor mij als danser.

Toby, ik hoor dat je al sinds 6 jaar danst en bent begonnen met lessen omdat je vader ook een B-boy is. Het is nu 19 jaar dansen en je hebt met breakdance naar het buitenland kunnen reizen en zelfs je familie workshops gegeven.

Maar nu is het een sport die officieel op de Olympische Spelen staat. En daarbij hoort een sportinfrastructuur, trainingsregimes, merkdeals voor atleten, enz.

Dus, ik vraag me af hoe dit je laat voelen? Is de perceptie van breken veranderd?

Toby: Mijn persoonlijke kijk op de breaksport is niet veranderd, want ik hou er nog steeds evenveel van. Ik zie dit als een nieuwe vooruitgang van de breaksport die meer internationale bekendheid zal krijgen en daardoor veel meer mogelijkheden voor breakers.

Mensen die nog nooit van breken hebben gehoord, zullen het nu leren kennen in de context van een Olympische sport en dat kan alleen maar een positief effect hebben, denk ik. Schaatsen, surfen en fietsen, die vaak worden gezien als "stadssporten", zijn vertegenwoordigd op de Olympische Spelen en dat verandert de manier waarop mensen tegen deze sporten aankijken.

Het kan en moet het Olympisch platform krijgen om mensen wereldwijd te inspireren uit de gemeenschappen rond deze en onze sporten. Het is mogelijk om onszelf naar een van de grootste podia in de sport te brengen, en het is een zeer impactvol moment voor ons allemaal.

En verandert de training India? Met alle ogen gericht op de Olympische Spelen, heeft het je je aanpak doen aanpassen?

India: Ik wil naar de Olympische Spelen en ik ben momenteel bezig me te kwalificeren. Mijn trainingsschema is dus heel anders dan dat van iemand die breekt als hobby of zelfs iemand die deel uitmaakt van een battle crew die zich niet wil kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Ik train 4 tot 5 keer per week, met ruimte voor rust als mijn lichaam moe begint te worden, want breken is een intensieve sport. Als er een gevecht of wedstrijd aankomt, verander ik mijn training en richt die op mijn routine voor de wedstrijd.

Als ik geen wedstrijd heb, concentreer ik me op creativiteit en flow in mijn dans. Werken aan bewegingen, creëren en ze aan elkaar naaien.

Naast de aanpassing van je eigen routine is er nu ook veel belangstelling van sportbedrijven in de particuliere sector.

Hoe kunnen merken respect hebben voor de lange geschiedenis van breaking en haar gemeenschap en tegelijkertijd dansers steunen?

India: Van wat ik tot nu toe heb gezien, zijn de bedrijven rondom de sport uiterst behulpzaam geweest bij het creëren van een ruimte om de sport te laten schitteren. Natuurlijk is breken een kunstvorm en een middel om mezelf uit te drukken, maar het is ook een intense sport.

Veel mensen beseffen het niet, maar om op professioneel niveau te kunnen breken, hebben we zeker steun nodig van merken. Het is op de Olympische Spelen, dus we moeten het behandelen als een Olympische sport.

Ik denk dat het niets verandert, maar de interesse en betrokkenheid van sportbedrijven is een goede zaak die dansers nodig hebben.

Toby: Ja, het is geweldig dat sportbedrijven nu in ons geïnteresseerd zijn en ik dring er bij meer van hen op aan om te kijken naar wat we doen en de hand uit te steken.

Hoe zit het met steun van publieke instellingen? Of zelfs kennisinstellingen in Nederland, die andere Olympische sporters ondersteunen met onderzoek naar hun sport en technologie voor het trainen van sporters.

Toby: We worden momenteel gesteund door de overheid en de gemeente Den Haag. In het Haags HipHop Centrum hebben we materiaal gekregen dat essentieel is voor onze training, zoals grote schuimrubberen matten waarmee we flips kunnen oefenen. De beschikbaarheid van deze apparatuur tijdens onze trainingen stelt ons in staat onze vaardigheden te blijven verbeteren en aan te sluiten bij wat er internationaal gebeurt.

Mijn mening over steun in de vorm van materiaal of financiën voor de break is dat het ons niet alleen helpt onszelf te verbeteren, maar ook als inspiratie dient. Als er kinderen zijn die de ambitie hebben om breaker te worden, is het fijn voor hen om te weten dat zij in hun stad over de nodige faciliteiten beschikken om dit te realiseren. Mijn hoop is dat wat wij bereiken als resultaat van het hebben van de juiste infrastructuur mensen aanzet om te gaan breken in het hele land. En de wereld.

Je kunt als breker alleen niet ver komen, maar op een gegeven moment hebben we echt een solide ecosysteem om ons heen nodig waarmee we onze vaardigheden naar een hoger niveau kunnen tillen. De juiste apparatuur en partners die in ons geloven.

Dus ja, meer steun en meer ogen op ons gericht zijn altijd fijn.

India, aangezien u veel internationale ervaring heeft met brekers; hoe zijn de faciliteiten in andere landen?

Zijn wij net zo goed uitgerust als de landen die de meest concurrerende brekers produceren?

India: Nee. Om eerlijk te zijn is het nog niet vergelijkbaar of op hetzelfde niveau. Andere landen hebben veel meer faciliteiten en ik weet soms niet waarom wij op dit gebied achterblijven.

Maar we zijn bezig met verbeteringen. Ik ben betrokken bij Den Haag Topsport om mijn eigen kracht- en conditietrainer en mental coach te krijgen, evenals de faciliteiten die ik nodig heb voor mijn training.

Het is voor mij en andere atleten van groot belang toegang te hebben tot faciliteiten van wereldklasse, ondersteuningsteams en een algemeen sterk ecosysteem om te breken, zodat we ons met de besten kunnen meten.

Als je het hebt over de beste. En de beste op de Olympische Spelen; Hoe kwalificeert iemand zich om te breken op de Olympische Spelen en te strijden voor medailles?

India: Het begint met de World Dance Sport Federation (WDSF) rankings. Dit zijn wereldranglijsten waarbij je World Series wedstrijden doet. Als je je in deze wedstrijden plaatst, krijg je punten die bij elkaar opgeteld worden en je op een rooster zetten van alle dansers die wereldwijd verbonden zijn met de WDSF in termen van breken.

Volgende week ben ik bijvoorbeeld in Japan bij een WDSF World Series wedstrijd om hopelijk nog wat punten aan mijn wereldwijde ranking toe te voegen. Dat is dus één manier om opgemerkt te worden door het selectiecomité voor de Olympische Spelen.

Er zijn dit jaar echter ook twee evenementen van de WDSF die een directe plaatsing op de Olympische Spelen garanderen als je wint. Ik doe beide door mee te doen aan de WDSF World Series, maar later dit jaar zal ik ook in Polen strijden voor een directe plaats op de Olympische Spelen.

Je kunt je dus op verschillende manieren kwalificeren.

Dus, het is duidelijk dat we het talent hebben om Olympische breakdancing medaillewinnaars voort te brengen. We kunnen de faciliteiten verbeteren, maar het lijkt erop dat we de magische ingrediënten hebben.

Maar op een maatschappelijk niveau, wat zou u zeggen tegen een ouder die een beetje onzeker is wanneer hun kind zegt een carrière in breakdance te willen?

Het is mogelijk! Geloof gewoon in je kind.

Met het juiste materiaal en een goed ondersteuningssysteem is alles mogelijk. Als iemand hier in het Haags HipHop Centrum lessen volgt, kan hij zijn droom najagen en misschien zelfs naar de Olympische Spelen gaan. Ik bedoel, kijk maar naar India.

Het zou ook een andere school kunnen zijn of ik zou zelfs kinderen aanmoedigen om eerst zelf te beginnen. Je kunt net als India een carrière ambiëren en naar de Olympische Spelen gaan, maar je kunt je ook gewoon willen uiten en een geweldige hobby hebben die je verbindt met een gemeenschap en je actief houdt.

Ik moedig iedereen die wil beginnen met breken aan om het te doen. En ik denk dat ouders dit moeten steunen, want het is een geweldige sport om te leren en je kunt er zelfs een carrière van maken.

Hoe zit het met plaatsen in de wereld buiten Nederland met zeer beperkte toegang tot faciliteiten en gemeenschappen die breken?

Kun je een kampioen breker zijn met niets om je heen en misschien alleen toegang tot internet?

Toby: Als je nieuwsgierig bent en graag op onderzoek uitgaat en er tijd en moeite in wilt steken. Dan ja, is het ook mogelijk denk ik. Want, met breken kun je beginnen met het absolute minimum, zelfs als je niet de uitrusting hebt die sommige plaatsen en mensen hebben.

Probeer gevechten en een gemeenschap te vinden om jezelf bekend te maken. Als je connecties opbouwt binnen een scene zul je mensen vinden die je graag les geven en je naar een hoger niveau brengen.

Dat is hoe breaking vroeger was toen het begon. Beperkte middelen en een sterke gemeenschap die elkaar vooruit duwde en verbond door middel van dans. Nu hebben we apparatuur en alle spullen die nodig zijn om kampioenen te maken. Maar het was vroeger ook gewoon mogelijk.

Heb een open geest en daag jezelf uit om het te doen. En je kunt het laten gebeuren.

India, aangezien we het hebben over hoe inclusief een sport kan zijn. Er zijn B-meisjes en B-jongens. En ik vroeg me af of het is zoals andere sporten waar media-aandacht en investeringen vaak meer de kant van de mannen dan de vrouwen kiezen.

Is Breakdancing meer inclusief dan andere sporten in termen van geslacht? Krijgen B-meisjes dezelfde aandacht als B-jongens?

India: Ik denk dat de B-girl scene de laatste tijd sterk in opkomst is. Voor zover ik weet, werd die in het verleden gedomineerd door B-jongens, maar dat is aan het veranderen omdat meer van ons de wereld laten zien waartoe we in staat zijn. En we worden gesteund door merken en competities die meer inclusief worden.

Ook op de Olympische Spelen is er zowel een B-boy als B- girl categorie. Bij dance battles en competities in het verleden was dat niet altijd het geval. Ik ben natuurlijk nog erg jong, dus ik kan uit ervaring niet veel zeggen over hoe het vroeger was, want ik was er niet bij.

Maar nu merk ik geen verschil tussen mezelf en een B-boy. Toen ik jonger was deed ik dance battles in de gemengde categorie en versloeg een stel B-jongens. Zelfs nu zit ik voor sommige wedstrijden in de B-meisjescategorie, maar ik denk dat ik in de gemengde categorie op gelijke voet kan concurreren, zoals ik altijd heb gedaan.

En het gevoel dat ik krijg binnen de breaking scene is dat niemand anders behandeld wordt. Het is heel inclusief op die manier.

En om met een leuke noot te eindigen, wat is jouw hype song?

Iets waarvan je wilt dat mensen die dit lezen het opzetten zodra ze klaar zijn en enthousiast worden over de toekomst van breaking in Nederland en wereldwijd.

India: Dat moet je aan Toby vragen haha, want om eerlijk te zijn hou ik gewoon van alles wat de dj opzet als ik pauzeer. Ik luister naar alles en heb niet één specifiek hype nummer. Ik hou van alle soorten muziek.

Toby: Het nummer dat ik zou kiezen is 'Boom' van The Roots. Het is een echt upbeat nummer waar je veel energie van krijgt en het is ook een nummer waar we op dansen. Dat zou ik kiezen!

Bedankt voor jullie tijd India en Toby.

India, we duimen voor je kansen op de Olympische Spelen en wensen je veel succes!

Laten we samen het spel veranderen.

Volgende
Volgende

Breakdancing op de Olympische Spelen van 2024: In gesprek met Maikel Walker